luni, 21 ianuarie 2008

Dulce de leche




Reteta am luat-o de pe internet.
Acest "dulce de leche"(un fel de caramel din lapte ~sper ca am tradus bine~ Photobucket) este un desert originar din Argentina. Pe internet pot fi gasite zeci de retete, ingredientele sunt mereu aceleasi, doar cantitatile difera putin. Poate fi consumat ca atare sau se poate folosi ca si umplutura pentru diferite prajituri, deserturi. Consistenta acestui desert trebuie sa fie asemanatoare cu cea de nuttela(asa consider eu dupa pozele pe care le-am vazut si informatiile pe care le-am gasit pe net Photobucket). Totul depinde insa de durata fierberii(care poate ajunge pana la 3 ore!). Dupa cum veti vedea mai jos, al meu "dulce de leche" are consistenta unei paste de macese. In mod sigur trebuia sa-l fierb mai mult, dar dupa 2 ore si 20 min ,m-am cam saturat Photobucket, am facut proba(asa cum prevede reteta) si mi s-a parut ca e OK.

INGREDIENTE:
  • 1 litru lapte
  • 250 gr zahar
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu(unele retete prevad mai putin, respectiv cate 1 varf de cutit, sau 1/4 lingurita) Cu cat se pune mai mult bicarbonat de sodiu cu atat nuanta desertului va fi mai inchisa.In concluzie data viitoare am sa pun mai putin bicarbonat Photobucket !

Laptele se pune la fiert impreuna cu zaharul. Cand incepe sa fiarba se adauga bicarbonatul de sodiu, se amesteca bine si se continua fierberea . Pe tot timpul fierberii se amesteca continuu. Se fierbe la foc mic 2-3 ore.



Aici se vede cum incepe sa-si schimbe culoarea pe parcursul fierberii.....



Dupa 2 ore si 20 de minute am facut proba fierberii adica: am pus o lingurita din compozitie pe o farfurie, am lasat la racit, apoi i-am verificat consistenta inclinand farfuria la 45 de grade. Daca nu curge inseamna ca e gata.(cel putin asa spune teoriaPhotobucket)



Desi eu credeam ca dupa ce se va raci se va ingrosa si mai tare, consistenta finala a fost foarte asemanatoare cu cea a unei paste de macese.Eu insa am fost foarte multumita. Gustul este extraordinar(mie mi se pare ca seamana cu cel al caramelelor de marca, din comert)
Se pot pastra in borcane inchise, la frigider, pana la 7 zile.



Intenia mea este sa il folosesc la o prajitura, in zilele urmatoare, asta cu conditia sa ramana suficient, pentru ca baietelul meu s-a indragostit de acest "dulce de leche" si tot cere cate o lingurita. Photobucket


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Unitati de masura



Produse

Grame

Grame

Grame

Grame


1 Cup

1 Ounce(oz)

1 Lingurita

1 Lingura








Praf de copt



4.6 grame

13.8 grame


Bicarbonat de sodiu



4.6 grame

13.8 grame


Unt

227


4.7 grame

14.2 grame


Lapte batut(iaurt moale)

245

30.6 grame per fl oz




Faina alba

125





Faina integrala

120

15 grame per oz

2.5 grame

7.5 grame


Gelatina alba

227

28.38 grame

4.7 grame

14.1 grame


Ulei de masline

216


4.5 grame

13.5 grame


Ulei vegetal (lichid)

218


4.6 grame

14 grame


Unt de alune

258





Orez alb cu bob lung

185





Sare fina de masa

292





Grasime vegetala

205


4.2 grame

12.8 grame


Zahar brun

220


4.6 grame

13.8 grame


Zahar tos

200


4.2 grame

12.6 grame


Zahar pudra

120


2.5 grame

8 grame


Esenta de vanilie

208


4.2 grame

13 grame


Apa

237

29.57 grame




Drojdie uscata

224

28.00 grame