4 galbenuse
200 gr smantana
120 gr unt topit
500 gr faina
6 linguri zahar
50 ml lapte caldut
1 plic drojdie uscata(7 gr)
1 praf de sare
coja de lamaie sau diverse arome(vanilie , portocale)
50 ml apa calduta
Se dizolva drojdia in laptele caldut si se adauga la restul ingredientelor.Se framanta cu robotul 10 min. Daca este prea tare compozitia se mai poate adauga putin lapte, pana se obtine un aluat elastic, care se desprinde de peretii vasului. Se lasa la dospit pana isi dubleaza volulmul(aprox. 1 ora) dupa care se mai framanta inca 1 min, si se imparte in 2.
Se intinde cate o parte din aluat , se unge cu putin unt topit , se presara cu nuca amestecata cu zahar si scortisoara si se ruleaza.(in unul din cozonaci am mai adaugat si cacao la umplutura) Se aseaza in tava si se mai lasa la dospit aprox. 30 min. Apoi se unge cu ou batut si se coace la 180 gr C, timp de aprox. 40 min.(se verifica cu scobitoarea)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu