luni, 31 martie 2008

Cozonac (cu nuca si cacao)

INGREDIENTE:
4 galbenuse
200 gr smantana
120 gr unt topit
500 gr faina
6 linguri zahar
50 ml lapte caldut
1 plic drojdie uscata(7 gr)
1 praf de sare
coja de lamaie sau diverse arome(vanilie , portocale)
50 ml apa calduta

Se dizolva drojdia in laptele caldut si se adauga la restul ingredientelor.Se framanta cu robotul 10 min. Daca este prea tare compozitia se mai poate adauga putin lapte, pana se obtine un aluat elastic, care se desprinde de peretii vasului. Se lasa la dospit pana isi dubleaza volulmul(aprox. 1 ora) dupa care se mai framanta inca 1 min, si se imparte in 2.
Se intinde cate o parte din aluat , se unge cu putin unt topit , se presara cu nuca amestecata cu zahar si scortisoara si se ruleaza.(in unul din cozonaci am mai adaugat si cacao la umplutura) Se aseaza in tava si se mai lasa la dospit aprox. 30 min. Apoi se unge cu ou batut si se coace la 180 gr C, timp de aprox. 40 min.(se verifica cu scobitoarea)




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Unitati de masura



Produse

Grame

Grame

Grame

Grame


1 Cup

1 Ounce(oz)

1 Lingurita

1 Lingura








Praf de copt



4.6 grame

13.8 grame


Bicarbonat de sodiu



4.6 grame

13.8 grame


Unt

227


4.7 grame

14.2 grame


Lapte batut(iaurt moale)

245

30.6 grame per fl oz




Faina alba

125





Faina integrala

120

15 grame per oz

2.5 grame

7.5 grame


Gelatina alba

227

28.38 grame

4.7 grame

14.1 grame


Ulei de masline

216


4.5 grame

13.5 grame


Ulei vegetal (lichid)

218


4.6 grame

14 grame


Unt de alune

258





Orez alb cu bob lung

185





Sare fina de masa

292





Grasime vegetala

205


4.2 grame

12.8 grame


Zahar brun

220


4.6 grame

13.8 grame


Zahar tos

200


4.2 grame

12.6 grame


Zahar pudra

120


2.5 grame

8 grame


Esenta de vanilie

208


4.2 grame

13 grame


Apa

237

29.57 grame




Drojdie uscata

224

28.00 grame