miercuri, 14 ianuarie 2009

Tort Monti /Monti Cake




INGREDIENTE:

Blat:
9 oua,
270 gr fructoza,
90 gr cacao
Cantitatile de mai sus se impart in trei si se coc trei blaturi in tava rotunda.

Crema (diplomat) :
5 galbenusuri
250 gr fructoza,
5 lingurite gelatina
250 ml lapte
500 ml smantana lichida dulce (am folosit La Dorna),
visine din compot(borcan 700 gr)
esenta de rom

Blatul : Galbenusurile se freaca bine cu fructoza, se adauga apoi cacaoa si la final albusurile batute spuma . Se amesteca foarte usor pana la incorporarea completa a albusurilor. Se coace la 180 °C timp de aprox. 10 minute. Se coc trei blaturi rotunde.

Crema: Se freaca galbenusurile cu fructoza, se adauga treptat laptele si esenta de rom. Se fierbe aceasta compozitie intr-o oala cu pereti dubli(sau la bain marie) pana cand da cateva clocote, apoi se retrage de pe foc.

Separat se pune gelatina intr-un vas , la inmuiat, adaugand apa rece cat sa o acopere. Se lasa 10 minute. Se incalzeste apoi gelatina pana se topesc complet granulele, dar cu multa atentie: gelatina nu se fierbe! Eu tin ibricul in care am inmuiat gelatina la aprox. 10 cm deasupra flacarii de la aragaz iar din cand in cand retrag bricul si amestec continutul , tocmai pentru a evita ca gelatina sa ajunga la punctul de fierbere.

Gelatina astfel topita se adauga in compozitia de galbenusuri, cat ambele sunt inca fierbinti si se amesteca foarte bine. Se lasa sa se raceasca, pana ajunge la temperatura camerei.

Se bate bine frisca. Se adauga treptat compozitia de galbenusuri si gelatina si se amesteca usor pana se obtine o compozitie omogena.
Intr-o tava rotunda cu pereti detasabili, tapetata cu folie transparenta, se aseaza primul blat apoi 1/2 din crema, un strat de visine din compot, al doilea blat, cealalata 1/2 din crema, din nou visine si la final ultimul blat. Se introduce tava la frigider pentru aprox. 6 ore.

Glazura:
300 gr ciocolata amaruie se topeste la microunde , apoi se adauga 500 ml smantana lichida dulce si se amesteca bine pentru omogenizare. Se toarna peste tort, incepand din centru si directionand glazura spre margini.

Bordura se realizeaza din 150 unt frecat cu 3 linguri fructoza(in proportii egale) la care se adauga 2 linguri cacao.
Se decoreaza cu figurine din ciocolata.








0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Unitati de masura



Produse

Grame

Grame

Grame

Grame


1 Cup

1 Ounce(oz)

1 Lingurita

1 Lingura








Praf de copt



4.6 grame

13.8 grame


Bicarbonat de sodiu



4.6 grame

13.8 grame


Unt

227


4.7 grame

14.2 grame


Lapte batut(iaurt moale)

245

30.6 grame per fl oz




Faina alba

125





Faina integrala

120

15 grame per oz

2.5 grame

7.5 grame


Gelatina alba

227

28.38 grame

4.7 grame

14.1 grame


Ulei de masline

216


4.5 grame

13.5 grame


Ulei vegetal (lichid)

218


4.6 grame

14 grame


Unt de alune

258





Orez alb cu bob lung

185





Sare fina de masa

292





Grasime vegetala

205


4.2 grame

12.8 grame


Zahar brun

220


4.6 grame

13.8 grame


Zahar tos

200


4.2 grame

12.6 grame


Zahar pudra

120


2.5 grame

8 grame


Esenta de vanilie

208


4.2 grame

13 grame


Apa

237

29.57 grame




Drojdie uscata

224

28.00 grame